Xname.ro
home: 174.129.80.166


La Tiganci - de Mircea Eliade

Persoana complexa a culturii si a Literaturii Romane, Mircea Eliade a fost: prozator, eseist, istoric al religiilor, autor al unui volum impresionant "istoria credintelor si ideiilor religioase"…

Proza sa este constituita atat din nuvele cat si din romane. In functie de tematica abordata nuvela poate fi: istorica, psihologica, fantastica, filozofica. "La Tiganci" este o nuvela fantastica. Intelegem prin fantastic aparitia in ordinea obisnuita a lucrarilor a unui element persturbator pentru care nu putem gasi o explicatie plauzibila.
Stim ca nuvela este specia genului epic in proza de dimensiuni cuprinse intre cele ale povestirii si cele ale romanului. Spre deosebire de pevestire, nuvela contine personaje complexe, o intriga riguros construita, fapte credibile. Nuvela se limiteaza la un singur conflict, accentul cazand mai mult pe personaje decat pe actiune.

Tema nuvelei este aceea a iesirii din timpul istoric, liniar ireversibil si al tacerii in timpul mitic circular. Nuvela este realizata prin tehnica epicului dublu. Naratiunea este organizata prin intalnirea a 12 episoade distincte, 12 sectoare structurate care corespund celor 12 zodii.
Eroul nuvelei este Gavrilescu, un modest profesor de pian, ce isi traieste intreaga existenta precum un vis. Cele 12 secvente sugereaza tocmai proiectia in timp a unei existente umane mediocre.

Expozitiunea: timpul - perioada interbelica, locul – Bucuresti (in statia de tranvai). Inceputul operei Literare sta sub semnul unei calduri caniculare care il copleseste pe eroul nostru. Atentia sa este atrasa de discutia unor studenti care asteptau ca si el tranvaiul. Gavrilescu un om obijnuit este atras de numele colonelului Lawrence o personalitate recunoscuta pentru spiritul de aventura si de sacrificiu. In structura de adancime, colonelul insusi reprezinta aventura pe care nu a trait-o niciodata Gavrilescu, dar care si-o imagineaza. In timpul calatoriei cu tranvaiul atentia celor din tranvai este atrasa de locul numit "La Tiganci", loc despre care se stie ca este rau famat.
Gavrilescu admira casa si nucii batrani si se gandeste ca nu si-ar putea permite sa intretina o asemenea casa si o asemenea gradina.

Intriga operei literare este contituita de momentul in care Gavrilescu descopera ca si-a uitat servieta cu partituri la eleva sa, Otilia Voitinovici. El este nevoit astfel sa se intoarca si patrunde in curte, in casa tigancilor, loc situat in antiteza cu spatiul real, in care Gavrilescu incepe o adevarata aventura.

Desfasurarea actiunii : Existenta eroului este marcata de 2 esecuri :
- esecul in plan profesional deoarece Gavrilescu considera ca nu si-a putut implini vocatia artistica si este profesor pentru " pacatele" sale.
- esecul in plan sentimental, el fiind nevoit sa renunte la Hildegard, femeia pe care o iubise cel mai mult in tinerete si sa se casatoreasca cu Elsa. Intreaga nuvela este marcata de un motiv literar, cifra 3 :
- Gavrilescu se urca de 3 ori in tranvai.
- fetele care il asteapta la tiganci sunt in numar de 3 : o tiganca, o grecoaica, o evreica.
Acest motiv literar se impleteste cu motivul labirintului deoarece erolul nostru rataceste la tiganci ca intr-un labirint.

Punctul culminant : este reprezentat de momentul in care eroul isi reintalneste iubirea.

Deznodamantul : este pus sub semnul ambibuitatii. "Toti visam, spuse asa incepe. Ca intr-un vis"Webdesign : Ariela.xname.ro DanielGrecu.xname.ro GiurgiuExecutor.ro Demo

Contact: andreylup@yahoo.com facebook.com/andrei.andrei.549

All rights reserved. Copyright © www.xname.ro